top of page

Huizenruil in Nederland: hoe werkt het en waar moet je op letten?Als je ons al een tijdje volgt dat weet je dat wij bij Meetings in the Sun een voorstander zijn van je locatie verwisselen. We zijn groot fan van workations en als je die goed aanpakt dan leveren deze je geld op in plaats van dat deze je geld kosten. Hoe je het meeste uit jouw workation haalt lees je hier, maar in deze blog gaan we het hebben over hoe je geld kunt besparen op jouw workation, want dat hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn!


Heb je ooit gedacht aan een huizenruil? Zo kan je goedkoop even er tussenuit voor nieuwe frisse energie en kun je je eigen keukentafel verwisselen voor het thuis van iemand anders. Een huizenruil is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het wordt wél steeds populairdere vorm een staycation.


Hoe werkt een huizenruil, wat zijn de voor- en nadelen, waar moet je op letten en wat is mijn persoonlijke ervaring? Ik neem je mee in alles wat je moet weten over een huizenruil in dit artikel!Wat is een huizenruil?

Bij een huizenruil – zoals de naam al zegt – verblijf je tijdelijk in een ander huis van een onbekende of bekende. Dit hoeft niet per se je huis te zijn, maar het mag ook gaan om een camper, tiny house, vakantiehuisje, boot, stacaravan, chalet of iets dergelijks. Een huizenruil biedt je een unieke ervaring doordat je leeft in een compleet andere omgeving. Remote werken is ook hier mogelijk en geeft je weer nieuwe inspiratie. Zeker de moeite waard dus om eens te ervaren als je op zoek bent naar meer avontuur met een huizenruil.


Huizenruil websites en apps

Wil je een huizenruil regelen? Dat kan met meerdere websites en apps. Dit zijn de beste opties: Home Exchange, Holiday Swap, Nationale Huizenruil, Intervac Home Exchange en Homelink.

Deze online platformen bieden een huizenruil in Nederland aan, maar dat niet alleen. Ook voor als je naar het buitenland wilt. Er is van alles mogelijk. Dit zijn dan de populaire bestemmingen:


 • België

 • Denemarken

 • Duitsland

 • Finland

 • Frankrijk

 • Ierland

 • IJsland

 • Italië

 • Noorwegen

 • Spanje

 • Verenigd Koninkrijk


Home Exchange

Bij Home Exchange ontdek je een nieuwe manier van reizen. Je geeft gemiddeld al snel € 500 minder uit aan een vakantie, blijkt uit onderzoek. Waar een gezin normaal € 700 voor een vakantie uitgeeft, is dit via Home Exchange slechts rond € 200. Overall beschikt Home Exchange over het allergrootste huizenruil aanbod ter wereld. Met maar liefst meer dan 400.000 ruilwoningen wereldwijd is er een keuze geen gebrek!


HomeExchange.com biedt de unieke mogelijkheid om als een lokale inwoner te leven. De oprichter van HomeExchange.com, de Amerikaan Ed Kushins, zegt het zo:

‘Sinds 1992 hou ik er echt van om HomeExchange met anderen te delen. Huizenruilen heeft het voor ons mogelijk gemaakt om meer van de wereld te zien, om echt als lokale inwoners te leven en om echte, levenslange vriendschappen te sluiten. Ik geloof dat HomeExchange de wereld kleiner, persoonlijker en beter maakt. 25 Jaar geleden deed ik mijn eerste huizenruil, met mijn twee kinderen naar Washington D.C…en het was geweldig! We hadden ieder onze eigen slaapkamer, een koelkast die we volstopten met snacks en drie tv’s, zodat we geen ruzie kregen over wat we keken. Ik moest anderen gewoon laten weten over deze fantastische manier van reizen die ik had ontdekt, dus meteen hierna begon ik met HomeExchange…maar het was nog voor de komst van internet. Sindsdien heb ik meer dan 50 ruilen gedaan en heb ik deze manier van reizen kunnen delen met honderdduizenden anderen, die daardoor comfortabeler, vaker en betaalbaarder konden reizen, en op een meer betekenisvolle manier, in een gelijkstemde gemeenschap.’Holiday Swap

Holiday Swap is een online platform voor huizenruilen met ruim 400.000 gebruikers. Het is vergelijkbaar met het datingsplatform Tinder, waarbij je andere huizen leuk kan vinden. Daaropvolgend kan er een match plaatsvinden als je met de betreffende huisruiler dezelfde periode een huizenruil wilt doen. Van tevoren geef je namelijk aan van wanneer tot wanneer je interesse hebt in een huizenruil. Zodra er een match, kan je met elkaar chatten om de huizenruil te regelen en onderling af te stemmen.
Holiday Swap is ontworpen voor reizigers om veilig hun huis in 185 landen te ruilen en te hosten voor slechts $ 1 per persoon, per nacht. Met de abonnementen kunnen reizigers nog meer besparen en profiteren van onbeperkte swaps. Ook kan je zoveel berichten sturen naar andere gebruikers als je wilt. En je mag één gast gratis meenemen!

Met Holiday Swap kan je zelf beslissen of je tegelijkertijd van huis wilt ruilen of gewoon reizigers wilt ontvangen of gast wilt zijn. Leg wereldwijd sociale contacten voor toekomstige reizen, wissel lokale reistips uit, ontdek nieuwe bestemmingen of bezoek jouw oude favoriete locaties.


‘Holiday Swap is meer dan een huizenruil platform, maar een beleving voor iedere reiziger’


Nationale Huizenruil

Bij Nationale Huizenruil kan je in een paar simpele stappen op vakantie of weekendje weg in eigen land met een huizenruil. Voor het gebruik van het platform vraagt Nationale Huizenruil een bijdrage van € 55,- per jaar en tijdelijk is het eerste jaar slechts € 25! Hiervoor kun je zo vaak ruilen als je wilt, zonder bijkomende kosten. Je bepaalt zelf per jaar of je wilt verlengen, het wordt niet stilzwijgend verlengd.


Je komt pas in aanmerking voor een huizenruil mits je een ruilprofiel hebt aangemaakt met goede foto’s en een aansprekende tekst. Nadat je je ruilprofiel publiceert, kan je door het aanbod scrollen om jouw vakantiebestemming te vinden in Nederland. Vind je een leuke plek? Dan stuur je die gebruiker een virtueel bloemetje. Als de andere gebruiker ook interesse heeft, ontvang je een bloemetje terug. Pas dan zijn jullie e-mailadressen voor elkaar zichtbaar en kun je verdere afspraken maken.Intervac Home Exchange

Intervac Home Exchange werd opgericht in 1953 in Europa door een groep leraren met genoeg vrije tijd, die zochten naar een betaalbare manier om internationaal te kunnen reizen. Na enkele ruilvakanties, beseften zij, dat het tijdelijk verblijven in het huis van iemand anders, heel goed was voor het ontwikkelen en onderhouden van internationale vriendschappen. Dit concept is vanaf die tijd voortdurend gegroeid, vooral door positieve ervaringen van tevreden huizenruilers. Op dit moment biedt Intervac zijn diensten aan over de hele wereld en maakt het vakantie-ruilafspraken mogelijk voor ongeveer 8000 gezinnen uit alle lagen van de bevolking.

‘Huizenruil is milieubewust en een vorm van duurzaam toerisme.’

Intervac Home Exchange gelooft dat een huizenruil, naast het creëren van een authentieke reiservaring, meehelpt aan het beperken van milieubelastende infrastructuur in drukbezochte toeristische plaatsen, zoals hotels en vakantieparken. Huizenruil bevordert de lokale handel en maakt gebruik van plaatselijke dienstverlening. Plus het sluit mooi aan bij de verhoogde interesse voor duurzaam toerisme.


Homelink

HomeLinkers reizen vaker, genieten van alle huiselijke comfort en houden meer vakantiegeld over voor luxe, afwisseling en avontuur. HomeLink, de eerste organisatie die sinds 1953 wereldwijd huizenruil ooit mogelijk maakte, biedt nog steeds een actief en betrouwbaar netwerk van ruilers en hun vertegenwoordigers. Je krijgt altijd lokale ondersteuning. Plus je ontvangt hulp en advies in je eigen taal.


Hoe werkt een huizenruil? Volg deze 7 stappen!

Met een huizenruil kan je nieuwe omgevingen verkennen in Nederland én het buitenland. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom is de lijfspreuk van Intervac Home Exchange niet voor niets: “Home is your world, the world is your home.”


Een huizenruil biedt je een nieuwe manier van leven. Toch kan ik mij voorstellen dat je denkt: “Hoe kan ik starten met een zoektocht naar een tijdelijke huis voor een vakantie of om remote te werken op een andere locatie dan normaal?” Gelukkig werkt het simpel en snel. Over het algemeen kan je binnen no-time actief op zoek naar een geschikte plek om naartoe te gaan. Bij de eerder genoemde online platformen Home Exchange, Holiday Swap, Nationale Huizenruil, Intervac Home Exchange en Homelink komt het erop neer dat je aanmeldproces verloopt in enkele eenvoudige stappen:

 1. Sluit een lidmaatschap af (per maand, kwartaal of jaar) en meld je aan met je persoonlijke gegevens.

 2. Maak een eigen profiel aan met je huis en voeg leuke foto’s toe met extra informatie over het huis en de omgeving.

 3. Vergeet niet om de beschikbaarheid van je huis op te geven in de kalender.

 4. Kies je favoriete bestemming. Gebruik eventueel filters om je zoekopdracht te verfijnen.

 5. Vind ruilbestemmingen die voldoen aan je vakantiewensen, en ruilpartners die bij je passen omdat jullie bijvoorbeeld interesses delen. Indien mogelijk op één van de online platformen, filter alleen op huisruilers die interesse hebben in de omgeving waar jij woont.

 6. Ga chatten met een huisruiler en verstuur een uitnodiging om een huizenruil af te stemmen in jouw gewenste vakantieperiode.

 7. Bespreek data en bijzonderheden over jullie huizenruil. En maak eventueel je afspraken definitief door samen een ruilovereenkomst op te stellen.

3 grote voordelen van een huizenruil

Het allergrootste voordeel is dat je zonder verblijfkosten heel goedkoop vakantie of een weekendje weg. Voor jou als avonturier de ideale oplossing voor als je regelmatig wilt remote werken. Niet alleen thuis, maar ook op andere aantrekkelijke en comfortabele locaties.


‘Ruil je huis en geniet van een vakantie in Nederland zonder kosten voor overnachting’

Daarnaast is het voordelig dat je op de online platformen alleen slechts een lidmaatschap betaalt en je in ruil daarvoor jaarlijks onbeperkt mag ruilen. Er is geen limiet bij een lidmaatschap. Heerlijk, want zo kan je doen en laten wat je wilt. Voel je vrij!

Tot slot creëer je met een huizenruil een unieke beleving voor jezelf. In plaats van dat je ergens tijdelijk leeft als toerist in een hotel of op een vakantiepark, beleef je nu jouw vakantie als een lokale inwoner. Dat brengt een andere sfeer met zich mee. Ook kan je met je mederuiler leuke tips uitwisselen over de omgeving, activiteiten, leuke winkels, musea en restaurants. Plus je kan afstemmen om tijdelijk op elkaars huisdieren op te passen als je dit leuk lijkt. En je zal zeker niet de eerste of laatste zijn die een vriendschap opbouwt met de mederuiler.


Grootste nadeel van een huizenruil

“Is een huizenruil veilig? Kan je verwachten dat een onbekend persoon verantwoord met je spullen omgaat?”


Niet geheel onlogisch dat deze gedachtes door je hoofd spoken. Want ja, 100% zekerheid heb je nooit of je écht alles aan onbekenden kan toevertrouwen. Maar realiseer je goed: jouw mederuiler denkt waarschijnlijk precies hetzelfde. Het concept van een huizenruil is – zoals de Nationale Huizenruil mooi aangeeft – gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect voor andermans eigendommen.


Daarom is het bij ieder online platform verplicht om eerst je eigen profiel volledig in te vullen, voordat je überhaupt in aanmerking komt voor een huizenruil. Dit is dus om extra veiligheid te bieden. En je op de online platformen zijn niet al je persoonlijke gegevens overal zichtbaar, behalve je voornaam en woonplaats.


Hoe veiligheid gewaarborgd wordt op huizenruil websites

Bij Holiday Swap kan er dus pas een huizenruil plaatsvinden als er een wederzijdse klik is middels een match. Bij Homelink chat je via een beveiligd berichtensysteem, zodat je nooit je privé mailadres kenbaar hoeft te maken. En bij de Nationale Huizenruil worden de e-mailadressen pas gedeeld als beide partijen interesse hebben in een mogelijke ruil middels een digitaal bloemetje. Deze voorwaardes zijn bewust in het leven geroepen om de veiligheid meer te waarborgen. Bij Intervac Exchange is het zelfs zo dat nationale vertegenwoordigers samenwerken over de landsgrenzen heen om er zeker van te zijn, dat je de perfecte ruilpartner vindt. Met als doel dat je vakantie zonder stress en zorgen verloopt. Plezier staat hierbij voorop!


10 huizenruil tips: waar moet je op letten?

Het is wel zo attent om je huis even warm en uitnodigend te maken voor je ruilgasten, zodat jouw huis ook gelijk voor je mederuiler(s) aanvoelt als een ‘thuis’. Denk er aan dat je zelf hetzelfde verwacht van je mederuiler(s). Stem dus ook zeker van tevoren goed af wat je van elkaar verwacht en nodig hebt om onderlinge miscommunicatie en teleurstellingen achteraf te voorkomen.


Deze 10 huizenruil tips helpen je verder op weg naar een comfortabele beleving:

 1. Twijfel je of je wel het woningruiltype bent? Probeer het eerst een weekendje, voordat je direct drie weken boekt.

 2. Breng de buren op de hoogte, zodat ze niet de politie bellen als ze opeens vreemden in je huis zien.

 3. Wil je geen risico lopen met waardevolle bezittingen, zoals een antieke vaas of kostbare sieraden? Berg waardevolle of persoonlijke zaken op, bijvoorbeeld in die ene kast of kamer die je op slot draait.

 4. Maak de bedden op met schone lakens, en leg schone handdoeken neer in de badkamers.

 5. Lees de kleine lettertjes van de inboedelverzekering er nog eens op na om te checken of de verzekeraar misschien een voorbehoud maakt bij eventuele schade.

 6. Laat instructies achter over hoe al belangrijke apparatuur werkt en geef daarin ook aan waar de cv-ketel zich bevindt, net zoals de warmwater voorziening en meterkast.

 7. Laat de nodige instructies achter voor de verzorging van planten en eventueel huisdieren. Vergeet niet om de naam en het telefoonnummer achter te laten van de dierenarts. En wissel sowieso 06-nummers met elkaar uit, zodat je elkaar kan benaderen als je een vraag hebt ergens over.

 8. Geef duidelijke instructies over hoe je je huis veilig kan achterlaten. Extra tip: laat een extra set sleutels achter bij je buren of vrienden voor mogelijke noodgevallen.

 9. Laat een briefje achter over het ophalen van het oud papier en afval, zodat je mederuiler op de hoogte is wanneer het oud papier en afval aan de straat moet staan.

 10. Vergeet niet om instructies te geven over wat de Wifi-verbinding en code is, want met remote werken kan je natuurlijk niet zonder een goede internetverbinding.


Mijn persoonlijke ervaring met een huizenruil

Voor mij was een huizenruil ideaal om meer een vakantiegevoel te hebben, ook al ruilde ik vooral mijn huis omdat ik op een andere plek wilde werken en mijn concentratie wilde verhogen. Helemaal nu thuiswerken het nieuwe normaal is geworden, deed een andere locatie wonderen. Mijn focus en productiviteit ging direct omhoog. Van tevoren had ik zelf bepaald welke doelen ik in één week tijd wilde behalen. Vanuit die glasheldere intentie wist ik wat mij te doen stond. Het lukte gemakkelijk om af te krijgen wat ik voor ogen had.

En niet alleen op zakelijk vlak was het fijn om dankzij een andere locatie verfrissende energie op te doen. Ook was de huizenruil goed voor mijn werk-privé balans. Ik merkte dat ik wel zin had om de omgeving te verkennen. Dagelijks ging ik daarom lekker wandelen om ook tussen het werken door in een vernieuwde omgeving tot rust te komen. Extra fijn was dat het huis kwam met een kat en lekker veel knuffelen met een huisdier was precies wat ik nodig had.584 weergaven

Comments


bottom of page