Inmiddels zijn veel van ons gewend om regelmatig te werken vanuit huis. Heerlijk, als je bedenkt dat het je meer vrijheid geeft om je eigen ritme te bepalen en je jouw werk kunt afwisselen met tijd voor jezelf, wanneer nodig. Dit kan enorm helpen voor je productiviteit, maar tegelijkertijd kan al die tijd op één plek, met afleidingen van je gezin, partner of huishouden, soms je creativiteit en productiviteit behoorlijk in de weg zitten. Ons advies: ga eens op workation! Gun jezelf de tijd en ruimte om voor een bepaalde tijd op een totaal andere plek aan de slag te gaan en ervaar wat dat jou oplevert.
Hoe je dat aanpakt? We delen hieronder onze tips.
Kies een passende locatie
Het is misschien verleidelijk om een grote stad uit te kiezen. Barcelona, Rome, Berlijn, allemaal mooie locaties waar jij jezelf misschien al na een lange werkdag door de straten ziet dwalen. Maar houd er rekening mee dat zo’n locatie ook met een uitdaging komt: afleiding. Heel veel afleiding. Je creëert spontaan een lange lijst van dingen die je daar wilt doen en zien en voor je het weet komt er van het werken niets terecht. Misschien niet helemaal hoe je jouw workation voor je zag.
Kies daarom liever een rustige locatie. Het liefst iets totaal tegenovergesteld van wat je gewend bent. Ga bijvoorbeeld voor een tiny house in de bossen of een appartement aan zee. Een van de voordelen van dit soort locaties is dat je tussen het werken door direct de natuur in kunt om heerlijk tot rust te komen. Je kunt er dwalen en ontspannen, misschien iets aan beweging doen zoals kajakken, suppen of mountainbiken en je zal direct merken hoeveel effect dat heeft op jouw creativiteit. De beste ideeën ontstaan namelijk wanneer jouw brein kan dwalen, in rust of tijdens beweging.
Bepaal vooraf je doelen
Werken met concrete doelen verhoogt je productiviteit en het helpt tegen de afleidingen die mogelijk op de loer liggen. Bedenk je dus vooraf: met welk doel ga jij op workation? Heb je een bepaald project dat je die week wilt afronden? Zoek je rust om je creativiteit te laten flowen? Of wil je jouw workation met een werkpartner of teamleden samen doen, om jullie samenwerking te versterken? Wat jouw doel ook is, breng het vooraf alvast in kaart en zorg voor focus. Bepaal je doel voor de week en kijk of je het ook per dag kunt opsplitsen. Maar let op: bijt je niet als een pitbull vast in je eigen planning. Zorg dat er ruimte blijft voor spontaniteit en ontspanning, want ook dat draagt bij aan je eindresultaat.
Werk met themadagen
Heb je jouw doelen bepaald dan is het wellicht een goed idee om deze op te splitsen in themadagen. Heb je verschillende projecten waar je aan wilt werken of verschillende soorten taken? Dan lenen die zich perfect voor themadagen. Bepaal op welke dagen je waaraan werkt. Door dagen te koppelen aan projecten of soortgelijke taken, zoals schrijven, planning of ontwerpen, te bundelen verbeter je eenvoudig jouw focus en dat verhoogt dan weer je productiviteit. Een andere manier van thema’s toepassen is om bijvoorbeeld een dag vol ruimte voor vrijheid en creativiteit te plannen naast andere dagen vol structuur en full focus to do’s aftikken.
Stel niet alleen werkdoelen
We noemden net al even de combinatie van werken en ontspanning. Een effectieve mix om jouw creativiteit en productiviteit te verhogen. Neem dit daarom mee in je doelen. Stel niet alleen maar doelen rondom taken, projecten en je planning, maar denk ook bewust na over wat verder kan bijdragen aan hoe jij je voelt tijdens je workation. Misschien wil je wel elke dag minimaal een uur sporten, 10.000 stappen zetten, 30 pagina’s lezen of 20 minuten mediteren. Of voel jij je lekkerder als je tijdens je workation elke dag gezond eet? Bedenk dan ook daarin wat kan bijdragen en wat je daarvoor nodig hebt. Hoe beter jij je voelt, hoe meer je uit je workation haalt dus zie het niet alleen als een fijne, maar ook als een nuttige bijdrage.
Bedenk of je jouw workation alleen wilt doen
De een voelt zich optimaal in rust en stilte en met tijd voor zichzelf, waar de ander aanspraak mist of misschien zelfs totaal afgeleid en gedemotiveerd raakt. We raden je absoluut aan om (ook) de tijd voor jezelf te nemen, maar bedenk voor jezelf wat voor iemand jij bent. Het zou natuurlijk zonde zijn als er niets uit je handen komt, omdat jij in je eentje nou eenmaal niet op je best bent. Misschien heb jij juist wel behoefte aan een buddy die je niet alleen gezelschap houdt, maar met wie je concrete afspraken kunt maken om elkaar productief te houden. Deel je doelen met elkaar, werk samen (of juist alleen) en bespreek telkens aan het einde van de dag wat je die dag hebt bereikt of wat je de volgende dag gaat doen.
Ontdek je eigen ritme
Vanuit loondienst en andere overtuigingen denken we vaak in 9 tot 5 werkdagen, maar dat is niet hoe wij als mensen het meest productief zijn. Misschien denk je dat jij geen ochtendmens bent, maar 80% van de mensen is wel degelijk het meest productief in de ochtend. Gebruik jouw workation om dat eens voor jezelf te testen. Sta vroeg op, werk een paar uur en neem dan bijvoorbeeld de ruimte om naar buiten te gaan en te ontspannen. Misschien werk je vervolgens in de middag nog wat uurtjes of test je uit wat werken in de avond met je doet. Ontdek hoe je jouw focus verbetert, welke modus je voor welke taak nodig hebt en leer leven volgens je eigen ritme. Neem de ruimte om te ontdekken hoe jij je de beste versie van jezelf voelt en wees niet te streng tijdens een workation. Het gaat niet alleen maar om keihard werken. Sterker nog, ook je rust is essentieel om er alles uit te halen.
Ervaar een georganiseerde workation
Vind je het lastig om zelf je workation in te richten? Wil je ervaren hoe het is om een (korte) workation onder begeleiding te doen? Check dan onze site voor meer informatie over workations!
Comments